Peste jumătate dintre companiile românești apreciază că situația generată de pandemia COVID-19 în România este critică și foarte critică

Peste jumătate dintre companiile românești apreciază că situația generată de pandemia COVID-19 în România este critică și foarte critică
Dintre cele 440 de companii respondente în cadrul unui studiu, 41% spun că în următoarele luni ale acestui an lucrurile vor evolua extrem de defavorabil / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 21/07/2020, 13:23
Actualizat: 21/07/2020, 13:38

Un procent 55% dintre liderii de business de la noi din țară, intervievați în cadrul unui studiu recent, apreciază că situația generată de pandemia de COVID-19 în România este critică și foarte critică, iar dintre cele 440 de companii respondente, 41% spun că în următoarele luni ale acestui an lucrurile vor evolua extrem de defavorabil.

În cazul a 29% dintre liderii de business participanți la studiu, perioada de recuperare estimată este de 9-12 luni, însă 37% estimează că va fi de 12-24 de luni, conform unui studiu realizat de compania de consultanță Valoria, cercetare care captează perspectiva conducătorilor companiilor în legătură cu situația generată de pandemia COVID-19 în România.

În acest context, 72% dintre companii spun că delegarea sarcinilor către echipe virtuale este competența nouă necesară managerilor în această perioadă.

Studiul lansat luni, 20 iulie 2020, identifică percepția managerilor asupra contextului actual, așteptările lor cu privire la durata de recuperare a companiilor după această criză și competențele echipei de management esențiale pentru a trece peste provocări cu succes.

În contextul situației generate de pandemia COVID-19, pentru angajați, actualizarea cunoștințelor pentru lucrul eficient și sustenabil de acasă este obligatorie

În prezent, liderii de business participanți la studiu sunt conștienți de noile provocări, în contextul digitalizării accelerate de migrarea multor operațiuni în mediul online.

În ceea ce privește angajații, actualizarea cunoștințelor pentru lucrul eficient și sustenabil de acasă este obligatorie, se mai arată în studiu.

Pentru manageri, abilitățile de luare a deciziilor, managementul de proiecte și cel al echipelor la distanta sunt esențiale.

Redefinirea modalităților de menținere a culturii organizaționale a companiei prin interacțiuni virtuale și luarea deciziilor în condiții de incertitudine sunt, de asemenea, alte provocări ale managerilor.

Astfel, companiile respondente consideră că pentru echipa de directori executivi competențele care trebuie crescute sunt cele care țin de strategii decizionale în situații de criză (79%), management financiar în context de criză (75%), respectiv managementul echipelor la distanță (71%).

Virtualizarea mediului de lucru a stimulat companiile să considere și mai mult că temele de care au în centrul lor comunicarea sunt relevante pentru echipa de manageri. Ca atare, temele de training considerate relevante de companiile respondente la sondaj pentru managerii lor sunt: delegare de succes în echipele virtuale (72%), tehnici avansate de vânzare și negociere (71%), feedback și feedforward în mediul online (70%).

Sondajul surprinde capacitatea de adaptare a companiilor și până la urmă a oamenilor

Adoptarea rapidă a funcționării în mediul digital a dislocat rutine și generat o anumită rezistență în prima fază, a precizat Constantin Măgdălina, Expert Tendințe și Tehnologii Emergente, co-autor al cercetării.

„Anxietatea legată de siguranța locului de muncă și lipsa de socializare a generat demotivare. Instalarea de noi competențe a devenit obligatorie din trei puncte de vedere: operațional, ca factor de motivare a oamenilor și ca mijloc de instruire pentru managementul eficient al echipelor de la distanță.

A avea angajații instruiți înseamnă creșterea implicării, productivității și competitivității companiei. Din studiu rezultă că sunt preferate training-urile care susțin aceste obiective ”, a adăugat Măgdălina.

Cercetarea și-a propus să măsoare percepţia managerilor asupra temelor de interes, formatului, duratei, prețului cursurilor pentru instruirea angajaților și echipei de management.

Sondajul a avut la bază un chestionar care analizează percepţiile a 440 de manageri provenind din companii cu activitate în 10 industrii.

Chestionarul a fost aplicat în perioada 8 iunie – 15 iulie 2020. Dintre respondenți, 14% provin din companii cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane euro, 7% din companii cu cifră de afaceri între 50-100 milioane euro, 21% cu cifra de afaceri între 10-50 milioane euro, 8% cu cifra de afaceri între 2-10 milioane euro și 50% sub două milione de euro cifră de afaceri.

Din totalul respondenților, 49% au funcția de CEO/Președinte/Director General.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?